Dogodek “Slovensko znanje v svetu” v NYC

New York, 21. 11. 2015

Društvo VTIS je dne, 21. novembra 2015, v New Yorku organiziralo nov dogodek iz serije “Slovensko znanje v svetu”, katerega se je udeležilo 40 slovenskih študentov, raziskovalcev, akademikov, poslovnežev, umetnikov in drugih članov slovenske skupnosti v New Yorku. V prostorih New York University so se predstavili štirje slovenski strokovnjaki, ki delujejo v tem delu ZDA, dogajanje pa je z glasbeno točko popestrila slovenska umetnica.

Udeležence je najprej pozdravil Igor Cesarec, doktorski študent in raziskovalec na New York University ter predsednik Društva VTIS, ki je poudaril pomen predstavljanja in izpostavljanja pozitivnih zgodb in primerov uspešnega dela slovenskih strokovnjakov v tujini. Prvo strokovno predstavitev je podal dr. Aleks Jakulin, ustanovitelj podjetja Ganxy Inc., ki je govoril o svojem raziskovalnem delu na preseku statistike in računalništva, ter o njegovem videnju prihodnosti interneta. Sledila je Saša Jereb, doktorska študentka in raziskovalka na Rockefeller University, ki je predstavila svoje delo na področju molekularne biologije: govorila je o raznolikosti dolžine RNA molekul v mišjih možganih.

Za glasbeni prispevek je poskrbela Milena Pfeiler, študentka jazz vokalov na CUNY Queens College, ki je ob spremljavi kitare zapela tri zimzelene džez popevke. Temu je sledila predstavitev prof. Ane Petrović, ki je opisala svoje raziskovalno delo na področju kiralno optičnih struktur organskih, anorganskih in bio-molekul. Predstavitve je zaokrožila Nastasja Suhadolnik, LLM, ki je govorila o problematiki in izzivih dela v oddelku za pravne zadeve Organizacije združenih narodov. Predstavitvam je sledil sprejem, kjer so udeleženci dobili priložnost, da se z govorci pogovorijo o podrobnostih njihovega dela in med seboj navežejo stike.