Dogodek iz serije “Slovenska znanost v svetu” v ZDA

New York, 15.11.2014

Dogodek iz serije “Slovenska znanost v svetu” je v soboto, 15.11.2014, prvič potekal tudi v Združenih državah Amerike, in sicer v prostorih NYU v New Yorku. Zbralo se je skoraj 40 udeležencev, in sicer slovenskih raziskovalcev, akademikov, študentov, zaposlenih v gospodarstvu, medijih in ostalih sektorjih ter ostalih, ki jih zanima raziskovalno delo slovenskih strokovnjakov v ZDA.

Navzoče je najprej pozdravil Igor Cesarec, predsednik Društva VTIS, in poudaril pomen predstavljanja raziskovalnega dela slovenskih strokovnjakov širši javnosti. Prav tako je opisal delo Društva VTIS, ki služi kot platforma za spoznavanje, povezovanje in sodelovanje v tujini izobraženih Slovencev in hkrati predstavlja njihove interese ter spodbuja krepitev vezi med Slovenci v tujini in Slovenijo. Nato je svoja raziskovanja na temo vpliva znanih osebnosti na izražanje lastne podobe na spletu predstavil Dr. Arne Baruca, profesor marketinga na Sacred Heart University. Sledila je ekonomska analiza vzrokov za pojav debelosti v populaciji, ki jo je predstavila Dr. Veronika Dolar iz Long Island University. Nato je svoje raziskovalno delo na področju izračunljivosti v neskončnem času opisal Miha Habič, doktorski študent in raziskovalec na City University of New York.

Sledil je glasbeni interval: Žan Tetičkovič, večkrat nagrajeni slovenski bobnar in študent na New School for Jazz and Contemporary Music, je s svojim jazz triom zaigral dve skladbi. Dr. Ana Hočevar, podoktorska raziskovalka na Rockefeller University, je opisala svoje raziskave na temo analiziranja možganske aktivnosti pri prepoznavanju obrazov v primatih. Kot zadnja je svoje delo na področju vzpostavljanja in vzdrževanja spolnih izvornih celic v sadnih mušicah predstavila Dr. Tatjana Trček, podoktorska raziskovalka na New York University.

Predstavitvam je sledil sprejem in mreženje, kjer so udeleženci dobili priložnost, da se z govorci pogovorijo o podrobnostih njihovih raziskovanj in med seboj navežejo stike.