Dobitnik priznanja VTIS leta 2018

Priznanje VTIS leta 2018

Ljubljana, 26. 12. 2018

Prejemnik priznanja “VTIS leta 2018” je Ameriško-slovensko izobraževalno fundacija (Fundacijo ASEF)

Društvo VTIS je od oktobra do novembra 2018 izbiralo nominacije članov za Priznanje VTIS leta 2018. Izbirna komisija v sestavi petih članov je iz prispelih nominacij za Priznanje VTIS leta 2018 izbrala Ameriško-slovensko izobraževalno fundacijo (Fundacijo ASEF).

Društvo VTIS si od svoje ustanovitve leta 2013 prizadeva za povezovanje in sodelovanje slovenskih državljanov v tujini in Sloveniji na področju znanosti, raziskovanja, izobraževanja in profesionalnega razvoja. V ospredje ne postavlja vprašanja odhajanja mladih v tujino, temveč priložnosti, ki jih za razvoj matične države predstavljajo v tujini pridobljeno znanje in izkušnje teh posameznikov. S priznanjem “VTIS leta” želi Društvo VTIS prepoznati odličnost na področju kroženja znanja ter izpostaviti posameznike ali skupino oseb, ki so se pri spodbujanju kroženja znanja v tekočem letu posebej izkazali.

Nagrajena Fundacija ASEF utrjuje in pospešuje kroženje znanja, saj nudi financiranje desettedenskih poletnih raziskovalnih obiskov Slovencev pri slovenskih profesorjih na uglednih ameriških, kanadskih ter britanskih akademskih ustanovah. Z letom 2018 so začeli nuditi tudi štipendije za tuje posameznike za raziskovalno izmenjavo pri slovenskih profesorjih v Sloveniji.

Fundacija je bila ustanovljena 23. februarja 2014 v San Franciscu. V odboru direktorjev fundacije so poleg pobudnikov ustanovitve fundacije – profesorja računalništva na Univerzi v Stanfordu dr. Jureta Leskovca ter jezuita dr. Petra Rožiča, direktorja Jezuitskega evropskega socialnega centra v Bruslju, še številni v Ameriki delujoči Slovenci. Častni pokrovitelj Fundacije je tudi Predsednik RS Borut Pahor.

Fundacija ASEF je dober primer organizacije, ki pospešuje kroženje znanja med Slovenijo in tujino ter nam služi kot vir inspiracije. Fundaciji za priznanje iskreno čestitamo ter ji želimo uspešno delovanje v prihodnosti.