Dogodek: Ideje iz sveta: Covid19, nova realnost?

V soboto, 9. maja 2020 (na dan Evrope), smo VTISovci, pod organizacijo Neže Vadnjal in britanskega lokalnega odbora, preko Zooma izvedli prvega v seriji novih virtualnih dogodkov Ideje iz sveta, namenjenih deljenju znanja in izkušenj naših članov. Prvi webinar se je osredotočal na COVID-19, ki je v nekaj mesecih spremenil realnost naših življenj. Na dogodku se nam je pridružilo preko 90 gledalcev iz vsega sveta. Navdušeni smo bili nad odlično udeležbo, saj je tako znanje zaokrožilo med Slovenijo v tujino. Pina Sadar, članica lokalnega odbora VB, je povezovala dogodek in predstavila Domna Zafreda (VB), Dorotejo Makin (VB/SLO) in Petro Petan (BE), ki so z nami delili svoje izkušnje v boju za zmanjševanje posledic pandemije. Prvi seminar je okrepil sodelovanje Društva VTIS s slovenskimi organizacijami in omogočil nove povezave med govorci in širšo slovensko govorečo javnostjo. Upamo, da se bo naslednji webinar prav tako uspešen in, da se nam boste uspeli pridružiti, spodaj pa si lahko preberete, kaj ste zamudili prejšnji teden.

Domen, podoktorski raziskovalec na Inštitutu za imunologijo in kardiovaskularne bolezni na univerzi v Sheffieldu, je z nami govoril o celični biologiji okužbe s koronavirusom ter razvoju testiranj za okužbo s COVID-19. Trenutno sodeluje pri raziskovalnem projektu, kjer razvijajo postopke za pripravo kvalitetnega biološkega materiala, ki bi lahko delovalo kot osnova za izdelavo hitrih testov in bi bilo dostopno za množično produkcijo. Trenutno cenejša in hitrejša alternativa proizvodnji teh materialov v evkariontskih celicah bi bila v proizvodnja v bakterijskih celicah. Žal pa zaenkrat le-te še niso dovolj učinkovite in vodijo do nezanesljivih rezultatov hitrih testov. Domen je navdušen nad hitrostjo novih razvojev v znanosti, do katerih bi v manj kritičnih razmerah prišli mnogo počasneje. Vseeno pa verjame, da se bodo dolgoročno s pandemijo najbolje soočale države, ki bodo nadzorovano gradile skupinsko imunost, kajti cepivo bo le malo verjetno razvito že v naslednjem letu.

Doroteja se je to pomlad po desetih letih življenja v Veliki Britaniji vrnila v Slovenijo. Z nami je spregovorila kot ena izmed treh pobudnikov in članov koordinacijske ekipe iniciative Zaščitimo Slovenijo. Nastala je s ciljem, da se v najkrajšem možnem času zagotovi osnovna zaščitna sredstva za tiste, ki to v Sloveniji najbolj potrebujejo. Doroteja nas je vodila skozi časovnico, ki je demonstrirala, s kakšno hitrostjo je iniciativa, ki jo sestavljajo prostovoljci, razvila, proizvedla in dostavila dve vrsti 3D mask do zdravstvenih delavcev. Pri razvoju in tiskanju so se povezali s strokovnjaki po vsej Sloveniji, ki so prav tako prostovoljno prispevali svoje znanje in 3D tiskalnike. Koncepti 3D mask Gladius Heroes (močnejša zaščita) in Gladius Friends (lažja zaščita) so deljeni preko odprtokodnega sistema in s tem na voljo potencialnim uporabnikom po vsem svetu. Doroteja je z nami delila, kako so s pomočjo “crowdsourcinga” v neverjetno kratkem času ustvarili skupnost prostovoljcev, ki pomagajo pri zaščiti Slovenije. Njihove maske se danes uporabljajo ne le drugod po Evropi, ampak tudi v ZDA, Argentini in Mehiki. Doroteja je izpostavila, da je uspeh projekta Zaščitimo Slovenijo pokazal, da se dajo inovacije hitro izvesti, kadar je to nujno in se ljudje znajo povezati. Prav pri povezanosti je morda ‘majhnost’ Slovenije pravzaprav prednost.

Kot zadnja je Petra, ki se ukvarja s preučevanjem ekonomskih posledic pandemije, predstavila svoj pogled na ekonomsko stanje, ki nas čaka v prihodnjih letih. Petra je od decembra lani zaposlena v kabinetu evropskega komisarja za ekonomijo Paola Gentilonija. Petra je z nami delila projekcije gospodarske rasti, narejene pred in po izbruhu pandemije. Trenutni fokus dela Komisije je pomoč državam članicam pri dolgotrajnem okrevanju ekonomije in omilitev učinkov virusa na ekonomske in socialne razmere v Evropski uniji. Lajšanje ekonomske krize, ki jo je povzročil COVID-19, bo glavni cilj celotnega petletnega mandata Petrinega kabineta, kajti posledice bodo dolgoročne. Petra upa, da bojo solidarnostni ukrepi znotraj EU lahko primerljivi ter da se bodo s tem vsi državljani evropske skupnosti počutili enakovredne. EU se strateško osredotoča na digitalno in zeleno transformacijo evropske ekonomije in na takšen način poskuša ublažiti negotovo prihodnost njenih članic.

Govorci so prejeli mnogo zanimivih vprašanj, katerih pa zal niso uspeli odgovoriti iti saj nam je zmanjkalo časa, nekatera pa so bila izven njihovih strokovnih izkušenj. V kolikor imate se kakršnakoli vprašanja lahko govorce kontaktirate direktno ali preko info@drustvovtis.si.

Dogodki v sklopu Ideje iz sveta so odprti javnosti (ne le članom VTIS-a) in navdušeni smo bili nad številčno udeležbo, participacijo poslušalcev in odlična vprašanja za naše govorce. Tem bi se še enkrat radi zahvalili za poučne prezentacije in deljenje svojih znanj in prvoosebnih izkušenj.

Naslednji dogodek na temo ‘Kibernetska varnost, kako varni smo?’ je že v pripravah – pridružite se nam v soboto, 6. junija, ob 19:00 CEST, na Zoomu,  kjer bodo naši člani Helena Uršič-Vrabec (Privacy & Legal, Palantir Technologies), Kaja Ciglič (Senior Director, Digital Diplomacy, Microsoft) in Miloš Pešič (Head of Information and Cyber Security, Marken) z nami preko Zoom-a delili svoje znanje in izkušnje na področju zagotavljanja kibernetske varnosti. Prijave so že odprte (tukaj), število mest pa je omejeno.

Hvala in se vidimo!