Znan je prejemnik priznanja VTIS leta 2017

Prejemnik priznanja “VTIS leta 2017” je prof. dr. Igor Gregorič. Sponzor praktične nagrade je Turkish Airlines.

Prof. dr. Igor Gregorič je eden najuspešnejših kariovaskularnih in torakalnih kirurgov na svetu. Želja po pridobitvi specializacije iz srčne kirurgije v Ljubljani ga je leta 1984 vodila v ZDA, kjer se je prek znanja, vztrajnosti, marljivosti in nadarjenosti uveljavil kot vrhunski strokovnjak na svojem področju.

Dr. Gregorič deluje v okviru največjega medicinskega konglomerata na svetu, Houston Medical Centra, kjer vodi kirurški oddelek in deluje kot programski direktor Centra za srčno popuščanje na bolnišnici Memorial Hermann. Večino kariere je deloval na eni od petih vodilnih klinik za srčna in žilna obolenja v ZDA, Teksaškem srčnem inštitutu. Profesionalno pot je gradil v ekipi dr. Dentona Cooleya, enega največjih kardiovaskularnih kirurgov na svetu, ki je med drugim vstavil prvo umetno srce v človeka. Dr. Gregorič veliko svojega časa namenja raziskovalnemu delu na Centru za raziskave srčnih in žilnih obolenj v sklopu Teksaške univerze, pisanju strokovnih člankov in knjig ter poučevanju na M.D. Anderson Cancer centru, vodilni ustanovi za preprečevanje in zdravljenje rakavih obolenj v svetu.

Kljub temu, da je zadnjih 33 let preživel izven meja Slovenije, dr. Gregorič ohranja tesen stik s slovenskim zdravstvom. Že 18 let je glavni mentor in programski direktor za slovenske študente medicine, ki se usposabljajo na Teksaški univerzi in bolnišnici Memorial Hermann. V tem času se je pri njem na eno ali dvomesečnih programih usposabljalo okrog 1500 slovenskih študentov, obiskalo pa ga je tudi med 100 in 200 slovenskih zdravnikov.

Zelo pomembno vlogo dr. Gregorič igra tudi pri akademskemu in raziskovalnemu delu slovenskih študentov medicine, ki obiskujejo njegovo ustanovo kot opazovalci, stažisti ali gostujoči raziskovalci. V času njegovega delovanja na Teksaškem srčnem institutu so se pod njegovim mentorstvom s področja kirurgije lahko usposabljali slovenski zdravniki v okviru šestmesečnega programa, prav tako pa pod njegovim vodstvom še vedno potekajo mentorstva za slovenske kirurge s področja presaditev. Dr. Gregorič je na Teksaški univerzi zagotovil tudi tri post-doktorske raziskovalne štipendije, ki so na voljo zdravnikom iz Slovenije.

Dr. Gregorič s slovenskim zdravstvom aktivno sodeluje tudi prek letnega kongresa na temo srčnega popuščanja, ki ga organizira skupaj s ljubljanskim Kliničnim centrom. Njegova vizija še naprej ostaja izboljševanje zdravstvenega varstva v Sloveniji.

O pomenu prizadevanj dr. Gregoriča na področju kroženja znanja so na voljo številna pričevanja študentov in zdravnikov, ki jim je omogočil usposabljanje v ZDA. Ta ne poudarjajo zgolj vrednosti pridobljenega znanja in izkušenj. Govorijo tudi o pomenu osebne izkušnje stika z zdravnikom, ki svoje delo razume kot poslanstvo, in ga opravlja z navdušenjem, z ljubeznijo, s srcem.

Društvo VTIS si zaradi navedenega težko predstavlja osebo, ki bi bolje poosebljala namen priznanja “VTIS leta”. Društvo je počaščeno, da lahko prvo tovrstno priznanje podeli dr. Gregoriču, in se mu zahvaljuje za izjemen in navdihujoč prispevek h kroženju slovenskega znanja.