VTIS Dunaj 2017

VTISi z Dunaja 2017

Slovensko znanje v svetu

Dunaj, 16. 11. 2017, ob 17:00

Z dogodkom VTISi z Dunaja 2017: slovensko znanje v svetu, ki je del globalne serije dogodkov Društva VTIS, spodbujamo povezovanje, medsebojno sodelovanje, delitev izkušenj in predstavitev strokovnega dela Slovencev, ki delujejo na izobraževalnih institucijah na Dunaju. Srečanje bo sestavljeno iz kratkih predstavitev dela Slovenk in Slovencev, ki delujejo na akademskih in raziskovalnih področjih na Dunaju in bližnji okolici.

Dogodek se bo odvijal v četrtek, 16. novembra 2017, ob 17:00 uri,  v prostorih Hotela Korotan na naslovu: Albertgasse 48, Wien/Dunaj.

Čas Vsebina
17:00 – 17:15 Prihod udeležencev, sprejem
17:15 – 17:20 Nagovor: Nj. Eksc. mag. Ksenija Škrilec, Veleposlanica RS v Avstriji
17:20 – 17:25 Uvodni pozdrav: Gala Pavlin, članica upravnega odbora Društa VTIS
17:25 – 17:40
Predstavitev: Eva (Smolar) Bönisch, PhD (biotehnologija)
17:40 – 17:55 Predstavitev: Luka Zupančič, MSc (molekularna in funkcinalna biologija, MSc (tkivno inženirstvo in regenerativna medicina)
17:55 – 18:05 Glasbena točka: Miha Hribar, klavir
18:05 – 18:20

18:20 – 18:35

Predstavitev: Živa Kolbl, MSc (marketing), PhD kandidatka

Predstavitev: Sara Sorger

18:35 – 19:00 Odprta miza: Gala Pavlin in govorci
19:00 – Sprejem za udeležence

Glasbena točka: Monika Volarič, flavta

Več o govorcih in nastopajočih

Eva (Smolar) Bönisch, PhD (biotehnologija)

Eva (Smolar) Bönisch je zaključila diplomski študij biotehnologije na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Aprila letos je uspešno zaključila doktorat iz proteinske biotehnologije na Univerzi BOKU na Dunaju, kjer je bila istočasno tudi raziskovalka na oddelku za nanobiotehologijo iste univerze. Na Dunaj jo je pot prvič zanesla v času absolventskega staža pred 8 leti. Pred zaključkom študija na Biotehniški fakulteti si je želela izkusiti tujino, zato ji je mentor predlagal, da opravi eksperimentalni del diplomske naloge na Univerzi BOKU (Universität für Bodenenkultur) na Dunaju, za kar je prejemala CEEPUS štipendijo. Empirični del diplomske naloge je bil na temo ovrednotenja različnih kromosomskih lokusov bakterije E. coli za brezplazmidno produkcijo rekombinatnih beljakovin. V doktorski disertaciji pa se je ukvarjala z biokemično in molekularno analizo glikopolimerov v celični steni bakterije Lactobacillus. Svoje znanje je preizkušala tudi v multidisciplinarnih projektih, na primer ko je z ekipo slovenskih študentov dosegla 3. mesto na natečaju Well-Buidling 2050 v Parizu. V okviru doktorata je raziskovala tudi na raziskovalnem inštitutu Borstel v bližini Hamburga. Eva je tudi članica upravnega odbora kluba Senza Confini (European forum Alpbach).

Luka Zupančič, MSc (molekularna in funkcionalna biologija), MSc (tkivno inženirstvo in regenerativna medicina)

Luka Zupančič je v Ljubljani zaključil dodiplomski študij biotehnologije, ki ga je nadgradil z magistrskim študijem molekularne in funkcionalne biologije prav tako na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Na Dunaj ga je pot povedla prvič septembra 2014, ko se je odločil za magisterij v smeri tkivnega inženirstva in regenerativne medicine na University of Applied Sciences Technikum Wien, ki ga je preteklo leto tudi zaključil. Dodatne seminarje in izobraževanja je obiskoval še v Copenhagnu (University of Copenhagen, Copenhagen Business School) ter v Ameriki (Univerity of San Francisco). Raziskovalni dejavnosti se je posvetil že v Sloveniji in sicer je v letih 2011-2014 deloval na Nacionalnem inštitutu za Biologijo, kjer je pomagal pri kvantitativnem določanju vsebnosti GSO v živilskih proizvodih (qPCR), pripravi vzorcev, bioinformatikah in analizi velikih podatkov. Luka je raziskovanje po prihodu na Dunaj nadaljeval na UAS Wien, kjer je sodeloval pri raziskovalnih projektih, ki vključujejo mikrofluidiko, imunologijo, molekularno biokemijo in tkivno kulturo v tkivnem inženirskem laboratoriju. Prav tako je že od leta 2013 ustanovitelj in direktor podjetja Easycarbis, ki predstavlja prvo popolno rešitev za sledenje ogljikovih hidratov za diabetike. Kot ustanovitelj podjetja opravlja številne funkcije, vključno z direktorjem, vodjo trženja, prodaje, promocije in razvoja podjetja. Projekt je bil eden od najboljših treh prihajajočih izdelkov za oskrbo diabetesa s strani vodilnega ameriškega spletnega dnevnika – DiabetesMine in je bil kot tak predstavljen tudi na letnem vrhu o inovacijah diabetesa na medicinski šoli Stanford, ZDA.

Miha Hribar

Miha Hribar je zaključil Gimnazijo Novo mesto in od oktobra 2015 študira dodiplomski študij ekonomije na Wirtschaftsuniversitat Wien. S klavirjem se ukvarja že od otroštva, dve leti pa je kot pianist deloval tudi v Termah Krka.

Monika Vilarič

Monika Volarič opravlja dodiplomski študij flavte v razredu Andree Wild na Univerzi za glasbo in umetnost Dunaj. Je dobitnica mnogih prvih in zlatih priznanj na mednarodnih in državnih tekmovanjih. Sodeluje v večih komornih zasedbah in orkestrih s katerimi redno koncertira, kot solistka pa je izvedla že več samostojnih recitalov. Je tudi članica Slovenskega komornega orkestra Dunaj. Monika se redno udeležuje seminarjev pri priznanih profesorjih kot so Ph. Bernold, J. Beaudiment, W. Hase, K. H. Scultz, F. Renggli in drugi. Lani novembra pa je bila izbrana za aktivno udeleženko na flavtističnem festivalu v Rimu.

Živa Kolbl, MSc (marketing), PhD kandidatka

Živa Kolbl je diplomirala s področja denarja in financ na Ekonomski fakulteti v Ljubljani in tam kasneje tudi magistrirala s področja marketinga – revitalizacije blagovnih znamk. V sklopu dodiplomskega študija je opravljala izmenjavo v Lizboni, na podiplomskem študiju marketinga pa je leta 2012 znanje pridobivala na izmenjavi v Brisbane-u (Avstraliji). Na EF je bila tudi zaposlena kot mlada raziskovalka na oddelku za marketing. Marca leta 2016 je pričela s pisanjem svoje zgodbe na Dunaju, kjer se je pridružila Univerzi na Dunaju, kjer opravlja doktorat na področju mednarodnega trženja in socialne psihologije in trenutno dela kot raziskovalni in pedagoški asistent. Živa ima tudi številne izkušnje v industriji, saj je v preteklosti delovala kot vodja blagovnih znamk za enega vodilnih evropskih proizvajalcev prehrambnih dodatkov (Medex) in pomočnika tržnega komuniciranja za eno od vodilnih svetovalnih in komunikacijskih podjetij v JV Evropi. Njeni raziskovalni interesi se osredotočajo na področja potrošniškega vedenja in potrošniške psihologije, mednarodnega marketinga in socialne psihologije. Njena predlagana raziskava se nanaša na preučevanje različnih potrošniških stereotipov v vedenju potrošnikov, pri čemer uporablja kombinacijo kvantitativnih in eksperimentalnih metod.

Mag. Sara Sorger Pintarič

Sara Sorger je leta 2005 po končani gimnaziji pot vodila na Dunaj, kjer je zaključila magistrski študij političnih ved na Universität Wien. V času študija je na London School of Economics and Political Sciencies opravljala tudi poletno šolo na temo kadrovskega managementa in employer brandinga. Prve delovne izkušnje je nabirala na Dunaju pri International Centre for Migration Policy Development (Mednarodnem centru za razvoj migracijske politike), kjer je delovala kot raziskovalka in prevajalka. Pomagala je tudi pri organizaciji konference pri Pripravljalni komisiji za Organizacijo sporazuma o celoviti prepovedi jedrskih poskusov (CTBTO), dolgo časa pa je bila zaposlena tudi kot osebna asistentka tedanjega veleposlanika Nje. Eks. Aleksandra Geržine pri stalnem predstavništvu Republike Slovenije pri OZN, OVSE in drugih mednarodnih organizacijah na Dunaju. Nazaj v rodni Maribor jo je pritegnila služba vodje pisarne projekta »Evropska prestolnica mladih 2013 – Maribor«. Že leto kasneje pa se je vrnila na Dunaj kot pomočnica za zaposlovanje pri OVSE (Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi), kjer je leta 2016 prevzela mesto v kadrovski službi.

Dogodek se bo odvijal v četrtek 16. novembra 2017, ob 17:00,  v prostorih hotela Korotan na Dunaju (Albertgasse, 1080 Dunaj – Wien).

Prijavni obrazec lahko najdete tukaj.

V primeru kakršnih koli vprašanj je na voljo: Gala Pavlin (gala.pavlin@me.com).