VTIS Luksemburg 2017: izmenjava znanj v mednarodnem prostoru

VTIS Luksemburg 2017

Izmenjava znanj v mednarodnem prostoru

Luksemburg, 8. 12. 2017, ob 16:30

Z dogodkom VTIS Luksemburg: izmenjava znanj v mednarodnem prostoru, ki je del globalne serije dogodkov Društva VTIS, spodbujamo povezovanje, medsebojno sodelovanje, delitev izkušenj in predstavitev strokovnega dela Slovencev, ki delujejo na različnih institucijah v Luksemburgu. Letošnji dogodek je potekal v prostorih Sodišča Evropske unije in sta ga gostila sodnik Splošnega sodišča Evropske unije Miro Prek ter sodnik Sodišča Evropske unije dr. Marko Ilešič. Program je povezoval predsednik Društva SloLux Emil Kos. Pred pričetkom uradnega dela je bil možen tudi voden ogled prostorov Sodišča.

Dogodek se je odvijal v petek, 08. decembra 2017, v prostorih Sodišča Evropske unije, Palais de la Cour de Justice (Boulevard Konrad Adenauer, Kirchberg, L-2925 Luxembourg).

Čas Vsebina
16:30 Ogled prostorov Sodišča Evropske unije (opcijsko)
17:00 – 17:30 Prihod in pogostitev
17:30 – 17:50 Uvodna nagovora:

sodnik Splošnega sodišča Evropske unije Miro Prek

predstavnik Društva VTIS

17:50 – 18:30 Kratke predstavitve:

Prof. dr. Danilo Zavrtanik, rektor Univerze v Novi Gorici

Dr. Jan Bednarich, vodja prevajalskega oddelka pri Evropski komisiji

Saša Sever, Sodišče Evropske unije v Luxembourgu

Dr. Sebastjan Glinšek, raziskovalec na Luxembourg Institute of Science and Technology

18:30 – 19:15 Okrogla miza na temo izmenjave znanj v mednarodnem prostoru
Več o govorcih

Prof. dr. Danilo Zavrtanik

Profesor Zavrtanik je rektor Univerze v Novi Gorici, kjer je tudi vodja Centra za astrofiziko in kozmologijo. Pred tem je deloval na Univerzi v Ljubljani in Institutu Jožef Stefan, kjer je bil med letoma 1992 in 1996 direktor. Od leta 2009 je del upravnega odbora Univerze v Luksemburgu. Raziskovalno je aktiven na področju astrofizike osnovnih delcev in je za svoje udejstvovanje prejel številne nagrade, med drugim je bil leta 1997 imenovan za Ambasadorja Republike Slovenije v znanosti, leta 2004 pa je prejel Zoisovo nagrado.

Dr. Jan Bednarich

Jan Bednarich je diplomiral na Univerzi v Trstu in doktoriral na Univerzi v Ljubljani. Kot raziskovalec se je ukvarjal s fenomenologijo in filozofsko hermenevtiko.  Zgodovino filozofije je predaval na različnih univerzah doma in v tujini. V slovenščino in italijanščino je prevedel več filozofskih del. Je vodja slovenskega in trenutno tudi madžarskega prevajalskega oddelka Evropske komisije.

Saša Sever

Saša Sever je po diplomi na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani opravil pravosodni izpit in nato magistriral iz evropskega prava na The London School of Economic and Political Science. Več kot štirinajst let je zaposlen na Sodišču Evropske unije v Luxembourgu. Pred tem je na področju pravosodja nekaj let delal v Sloveniji. Z evropskim pravom se ukvarja dvajset let. Je soavtor treh knjig. Doma in v tujini je objavil vrsto strokovnih in znanstvenih člankov, zlasti s področja evropskega prava. Kot gostujoči predavatelj za evropsko pravo predava na univerzah doma in v tujini, občasno kot predavatelj ali moderator sodeluje na konferencah. Vrsto let je vodja projekta Dnevi evropskega prava, ki vsako leto poteka na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Letos je prejel plaketo Inštituta za ustavno pravo pri Pravni fakulteti v Ljubljani za posebne zasluge pri uveljavljanju prava EU in evropskega prava človekovih pravic v slovenski pravni stroki.

Dr. Sebastjan Glinšek

Sebastjan je doktoriral iz nanoznanosti in nanotehnologij na Mednarodni podiplomski šoli Jožefa Stefana v Ljubljani. Med doktoratom je bil deloval kot raziskovalec na Institutu Jožef Stefan, podoktorsko delo pa je opravil na Univerzi Brown v ZDA ter na institutu CEA-Leti v Franciji. Od leta 2016 je raziskovalec na institutu Luxembourg Institute of Science and Technology. Sebastjanove raziskovalne aktivnosti so usmerjene na področje sinteze oksidnih nanostrukturnih materialov uporabnih v elektroniki.

petek, 08. decembra 2017, v prostorih Sodišča Evropske unije Palais de la Cour de Justice (Boulevard Konrad Adenauer, Kirchberg, L-2925 Luxembourg).

Dogodek je zaključen!

V primeru kakršnih koli vprašanj je na voljo: Sebastjan Glinšek, sebastjan.glinsek@drustvovtis.si