VTIS Izzivi

Izzivi v tujini izobraženih Slovencev

Dokument članov Društva VTIS

Eden izmed poglavitnih namenov Društva VTIS je predstavljati interese v tujini izobraženih Slovencev in Slovenk. Naši člani si želijo okrepljenega sodelovanja z domovino ali vrnitve, pri čemer se pogosto srečujejo s kompleksnimi situacijami in z na videz nepremostljivimi ovirami. V društvu si želimo, da bi kroženje znanja med tujino in Slovenijo potekalo brez ovir in nepotrebnih birokratskih naporov. V ta namen smo pripravili seznam izzivov, ki strne izkušnje in najpogostejše omejitve za pretok znanja iz tujine v Slovenijo ter obratno. Obenem ponujamo tudi konstruktivne predloge rešitev. Želimo, da bi ta dokument preučili odgovorni v Sloveniji in čimprej sprejeli konkretne ukrepe za krepitev kroženja znanja, s čimer bi povečali slovenski znanstveni potencial ter ugodno vplivali na poslovno okolje v državi. Pri reševanju naštetih izzivov je Društvo VTIS pripravljeno aktivno pomagati. Dokument je pripravljen na podlagi odziva večjega števila članov, zbranega prek družbenih medijev in osebne komunikacije. Naša baza članov vsebuje več kot 900 Slovencev, izobraženih v tujini, statistike naših spletnih strani in objav pa kažejo na dobro obiskanost in širok doseg. S popisovanjem izzivov smo pričeli v začetku leta 2016 in zaključili junija 2016. Upravni odbor je med vsemi prejetimi predlogi izbral tiste, ki so bili najbolj jasni, so se večkrat ponavljali in vsebovali konkretne rešitve. Vsi opisani izzivi temeljijo na osebnih izkušnjah članov Društva VTIS. Poleti 2016 je upravni odbor dokument uredil in osnutek ponovno poslal v pregled ter potrditev članom prek članskih skupin na družbenih omrežjih Facebook in LinkedIn. Po vnašanju popravkov je upravni odbor septembra 2016 uradno verzijo prvič predstavil javnosti.

Če si želite v celoti ogledati dokument, kliknite tukaj.