VTIS Boston 2017

VTIS Združene države Amerike

Slovensko znanje v svetu

Boston, 25. 3. 2017, ob 15. uri

S tradicionalnim dogodkom “VTIS Združene države Amerike: slovensko znanje v svetu,” ki je del globalne serije dogodkov Društva VTIS, spodbujamo povezovanje, medsebojno sodelovanje, delitev izkušenj in predstavitev strokovnega dela Slovencev, ki delujejo na izobraževalnih institucijah v ZDA. Srečanje je bilo sestavljeno iz kratkih predstavitev dela Slovenk in Slovencev, ki delujejo na akademskih in raziskovalnih področjih v Bostonu in bližnji okolici.

Dogodek se je odvijal v soboto, 25. 3. 2017, ob 15. uri, v prostorih centra Littauer (Department of Economics, Harvard University).

Čas Vsebina
15:00 – 15:10 Uvodni pozdrav: Igor Cesarec, New York University in Harvard University, predsednik Društva VTIS
15:10 – 15:25 Predstavitev: Dr. Jernej Murn, Boston Children’s Hospital in Harvard Medical School
15:25 – 15:40 Predstavitev: Sebastijan Mrak, Boston University
15:40 – 15:55 Predstavitev: Prof. Nina Pavčnik, Dartmouth College
15:55 – 16:10 Predstavitev: Dr. Tone Svetelj, Boston College
16:10 – 17:25 Sprejem udeležencev
17:25 – Večerja in druženje udeležencev v neformalnem vzdušju (Russell House Tavern, 14 John F. Kennedy St, Cambridge, MA 02138)
Več o govorcih

Jernej Murn

Jernej Murn je podoktorski raziskovalec na področju biologije RNK na Boston Children’s Hospital in Harvard Medical School. V ZDA se je preselil po doktoratu, ki ga je deloma opravil na Fakulteti za farmacijo na Univerzi v Ljubljani, deloma pa v CEA Laboratoriju za funkcijsko genomiko blizu Pariza v Franciji. Jernej proučuje mehanizme delovanja RNK-vezavnih proteinov in njihov vpliv na celično homeostazo, medcelično komunikacijo in razvoj bolezni pri človeku, predvsem raka in nevroloških bolezni. Trenutno zaključuje podoktorski študij in se pripravlja na samostojno raziskovalno pozicijo kot vodja laboratorija na University of California, Riverside.

Sebastijan Mrak

Sebastijan Mrak je doktorski študent elektrotehnike na Boston University. Diplomiral in magistriral je iz elektrotehnike na Univerzi v Ljubljani. Ukvarja se z razvojem radijske instrumentacije za namen preučevanja dinamike atmosfere. Radijske instrumente uporablja za preučevanje vpliva atmosfere na razširjanje radijskih valov in študij fizikalnih izvorov nestabilnosti v višjih plasteh atmosfere. Na Inštitutu Jožef Stefan je razvil serijo satelitskih sprejemnikov za preučevanje vpliva troposfere na satelitske komunikacije. Sedaj se ukvarja z razvojem in uporabo radijske instrumentacije za preučevanje vpliva Aurore Borealis in sorodnih turbulenc v zemljini ionosferi.

Nina Pavčnik

Nina Pavčnik je profesorica ekonomije na Dartmouth College, kjer ima pozicijo Niehaus Family Professor of International Studies. Dodiplomski študij ekonomije je opravila na Yale University in doktorirala na Princeton University. V svojem raziskovalnem delu preučuje vpliv mednarodne trgovine na trg dela, ekonomsko neenakost in gospodarsko rast. Na tem področju pogosto svetuje Svetovni banki, Svetovni trgovinski organizaciji, Medameriški razvojni banki in Organizaciji združenih narodov. Je tudi urednica znanstvenih revij World Bank Economic Review in Journal of International Economics.

Tone Svetelj

Tone Svetelj je diplomiral iz filozofije na Aloisianum v Padovi, Italija. Po diplomi je tri leta delal v Rimu na Vatikanskem radiju, istočasno pa nadaljeval s študijem filozofije na univerzi Gregorian, kjer je tudi opravil magisterij iz filozofije. Za tem je diplomiral še iz teologije na Philosophisch-Theologische Hochschule Sankt Georgen v Frankfurtu, Nemčija. Kot profesor za religije in ravnatelj študentskega doma je tri leta delal v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani, od tam pa se odpravil na doktorski študij filozofije na Boston College v ZDA. Po zagovoru doktorata je začel s poučevanjem filozofije na različnih univerzah v Bostonu. Njegovo raziskovanje zaobjema vprašanja vezana na pojmovanje globalizacije in modernega pojmovanja človeške narave v sklopu medkulturnega in medreligijskega dialoga.

Kraj

Room M-16, Department of Economics
Harvard University, Littauer Center
1805 Cambridge Street
Cambridge, MA 02138

Lokacija za druženje po dogodku: Russell House Tavern, 14 John F. Kennedy St, Cambridge, MA 02138

Dogodek je že zaključen.

V primeru kakršnih koli dodatnih vprašanj se obrnite na elektronski naslov: igor.cesarec@drustvovtis.si.