Dobrodošli na spletni strani Društva v tujini izobraženih Slovencev.

Slovensko znanje v svetu: New York 2015

VTIS New York

Slovensko znanje v svetu

New York, 21. 11. 2015, ob 16:00

VTIS_logo_tekst_levo2

Z dogodkom VTIS New York: slovensko znanje v svetu, ki je del globalne serije dogodkov Društva VTIS, spodbujamo povezovanje, medsebojno sodelovanje, delitev izkušenj in predstavitev strokovnega dela Slovencev, ki delujejo na izobraževalnih institucijah v ZDA. Srečanje je bilo sestavljeno iz kratkih predstavitev dela Slovenk in Slovencev, ki delujejo na akademskih in raziskovalnih področjih v New Yorku in bližnji okolici.

Dogodek se je odvijal v soboto, 21. novembra 2015, v prostorih New York University (NYU, Kimmel Center, Suite 909, 60 Washington Square South, New York City, NY 10012).

Galerija

 

Informacije o dogodku

Program dogodka
Čas Vsebina
16:00-16:05 Nagovor predsednika Društva VTIS (Igor Cesarec)
16:05-16:20 Predstavitev 1: dr. Aleks Jakulin, ustanovitelj in lastnik podjetja Ganxy
16:20-16:35 Predstavitev 2: Saša Jereb, raziskovalka in doktorska študentka molekularne biologije na Rockefeller University
16:35-16:50 Glasbeni nastop Milene Pfeiler, CUNY Queens College
16:50-17:05 Predstavitev 3: dr. Ana Petrović, profesorica kemije na New York Institute of Technology
17:05-17:20 Predstavitev 4: Nastasja Suhadolnik, LLM, pravnica v Organizaciji združenih narodov
17:20-18:30 Druženje
Več o govorcih

Dr. Aleks Jakulin, ustanovitelj in lastnik podjetja Ganxy

Aleks Jakulin je bil še kot najstnik soavtor mednarodnih ISO standardov PNG in JPEG-LS, ki jih vsakodnevno uporablja približno milijarda ljudi. Med drugim sta algoritme JPEG-LS uspešno uporabljala na Marsu vse od leta 2004 robota Spirit in Opportunity. Srednjo šolo je zaključil v Italiji, na Jadranskem zavodu združenega sveta v Devinu (UWCAD). Njegova prva zaposlitev je bila leta 1995 v raziskovalnih laboratorijih podjetja Hewlett-Packard v Palu Altu, ZDA. Doktoriral je na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, kjer je leta 2006 dobil evropsko nagrado združenja ECCAI za najboljši doktorat s področja umetne inteligence v Evropi. Od leta 2006 živi v New Yorku. Do leta 2010 je delal na Univerzi Columbia v New Yorku, kjer je začel kot podoktorski raziskovalec statistike, na koncu pa je kot profesor sestavil in predaval predmet Data Mining. Od leta 2009 vodi ameriško podjetje Ganxy, ki ščiti lastnike digitalnih vsebin na internetu.

Saša Jereb, raziskovalka in doktorska študentka molekularne biologije na Rockefeller University

Saša Jereb je doktorska študentka molekularne biologije na Univerzi Rockefeller v New Yorku. Dodiplomski študij biokemije je zaključila na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani. Njeno doktorsko raziskovalno delo se osredotoča na post-transkripcijsko regulacijo izražanja genov v nevronih, posebej v razvoju možganov.

Dr. Ana Petrović, profesorica kemije na New York Institute of Technology

Ana G. Petrović je leta 1998 prišla v Združene države Amerike, kjer je obiskovala zadnji letnik srednje šole. Leta 2003 je diplomirala summa cum laude na Whitman College-u, kjer je študirala kemijo. Leta 2007 je doktorirala iz fizikalne kemije na Vanderbilt University, v svojem doktorskem delu pa se je osredotočala na raziskave kiralno optičnih struktur organskih, anorganskin in biomolekul. Po zaključenem doktoratu je zasedla triletno podoktorsko pozicijo na Columbia University, kjer je poleg nadaljevanja raziskovalnega dela tudi ustvarila in učila predmet za dodiplomske študente z naslovom »Meje znanosti«. V tem obdobju so se njeni raziskovalni interesi razširili na področje uporabe molekularnega modeliranja s »tweezer« metodologijo. Od septembra 2010 dalje Ana deluje kot profesorica kemije na New York Institute of Technology (NYIT), kjer poleg pedagoškega in mentorskega dela aktivno raziskuje na področju kiralne kemije. Med njenimi nedavnimi publikacijami sta tudi knjigi “Structure Determination of Organic Molecules and Complexes. On search for the right tools” in “DNA in Supramolecular Chemistry and Nanotechnology”, kjer je sodelovala kot koavtorica nekaterih poglavij.

Nastasja Suhadolnik, LLM, pravnica v Organizaciji združenih narodov

Nastasja Suhadolnik je mednarodna pravnica v pravni pisarni Organizacije združenih narodov. Njeno delo v okviru OZN vključuje predvsem pravno svetovanje glede notranje organizacije in delovanja OZN, mandata ter aktivnosti OZN, reševanja sporov, ki vključujejo OZN, ter različnih mednarodnopravnih vprašanj. OZN se je pridružila aprila 2012, predtem pa je delala v eni izmed vodilnih mednarodnih pisarn v Parizu na področju mednarodne gospodarske in investicijske arbitraže. Dodiplomski študij prava je zaključila na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, kasneje pa je opravila še dva podiplomska študija na področjih mednarodnega prava in mednarodnega gospodarskega prava – na New York University School of Law leta 2014, ter na London School of Economics and Political Science leta 2011.

Kraj in datum

21. november ob 16:00 v prostorih New York University (NYU, Kimmel Center, Suite 909, 60 Washington Square South, New York City, NY 10012).

Prijavni obrazec

Dogodek je zaključen.

Kontakt za dogodek

V primeru kakršnihkoli vprašanj je na voljo:

Igor Cesarec (igor.cesarec@drustvovtis.si)

Vir naslovne fotografije: kliknite tukaj.

Back to Top
UA-50869387-1