Osnovne informacije o priznanju

Letno priznanje Društva VTIS za povezovanje Slovencev v tujini in Sloveniji

Društvo VTIS si od svoje ustanovitve leta 2013 prizadeva za povezovanje in sodelovanje slovenskih državljanov v tujini in Sloveniji na področju znanosti, raziskovanja, izobraževanja in profesionalnega razvoja. V ospredje ne postavlja vprašanja odhajanja mladih v tujino, temveč priložnosti, ki jih za razvoj matične države predstavljajo v tujini pridobljeno znanje in izkušnje teh posameznikov.

Med svojimi več kot tisoč člani, pa tudi drugimi Slovenci v tujini, Društvo VTIS redno spremlja primere, ki pričajo o pomenu in koristih tovrstnega “kroženja znanja”. Raziskovalni projekti, na katerih sodelujejo slovenski znanstveniki v Sloveniji in tujini, se lahko pohvalijo z vse več odmevnimi dosežki. Slovenski raziskovalci in profesorji na tujih raziskovalno-izobraževalnih ustanovah so že postali vezni člen prenosa znanja, pa tudi spodbujanja mobilnosti med slovenskimi in tujimi institucijami in posamezniki.

S priznanjem “VTIS leta” želi Društvo VTIS prepoznati odličnost na področju kroženja znanja. Priznanje je namenjeno dodatnemu spodbujanju povezovanja in sodelovanja ter ozaveščanju javnosti o priložnostih, ki jih to prinaša. VTIS leta je nenazadnje tudi zahvala posameznikom, ki s svojim zgledom navdihujejo ostale.

Priznanje “VTIS leta” se podeli posamezniku ali skupini ob zaključku koledarskega leta, na letnem srečanju slovenskih študentov, raziskovalcev, predavateljev, profesorjev in alumnijev tujih univerz. Priznanje, ki je bilo leta 2017 podeljeno prvič, dopolnjuje tudi praktična nagrada v sodelovanju s partnerji društva.