Karierni dan 2017 odlično obiskan

Društvo VTIS je v torek, 3. januarja 2017, v sodelovanju s svojimi partnerji in ostalimi uveljavljenimi slovenskimi podjetji organiziral karierni dan, katerega cilj je bil povezati vodilna slovenska podjetja, ki imajo zaposlitvene priložnosti za v tujini izobražene Slovence, in člane Društva VTIS, ki jih takšne priložnosti zanimajo. Z dogodkom smo spodbujali povezovanje Slovencev v tujini s slovenskim gospodarstvom in omogočali lažje vračanje v tujini izobraženih Slovencev, ki si vrnitve želijo.

Karierni dan se je pričel z zajtrkom na Biofarmacevtiki Mengeš oz. Leku, članu skupine Sandoz. Zbralo se je več kot 70 slovenskih strokovnjakov v tujini; v Biofarmacevtiki Mengeš so jim predstavili karierne priložnosti za farmacevte, kemike, biotehnologe, biokemike in mikrobiologe. Pojasnili so tudi, da jim želijo zagotoviti spodbudno delovno okolje za doseganje vrhunskih dosežkov, k čemur pripomore tudi to, da delujejo v sklopu mednarodne družbe in jim tako lahko omogočijo stik z najboljšimi praksami, izkušnjami in znanjem po svetu, pa četudi delajo v Sloveniji. Več o dogodku lahko preberete na tej povezavi.

Dogodek se je nadaljeval na sedežu podjetja Celtra, ki je eno od najhitreje rastočih podjetij v mobilnem oglaševanju danes. Celtra kot vodilno podjetje s področja razvoja in inovacij v tehnološko-oglaševalskem svetu s produktom AdCreator predstavlja meje znotraj oglaševalske industrije in postavlja visoke standarde na področju približevanja oglasnih vsebin končnim uporabnikom. V podjetju so razvijalcem, ljubiteljem računalništva in podobnih ved ter vsem, ki jih tematika sodobnih spletnih tehnologij zanima, predstavili delo njihove mednarodne ekipe, ki se nahaja na štirih celinah.

Odvetniška pisarna Schoenherr – podružnica v Sloveniji, ki je na dogodku sodelovala že lansko leto, je v sklopu kariernega dneva priredilo druženje ob kavi. Namen druženja je bil študentom prava in že diplomiranim pravnikom predstaviti delovanje odvetniške pisarne in potek dela s strankami na primeru iz prakse. Po pozdravnem nagovoru sta partnerja Eva Škufca in Marko Prušnik udeležencem predstavila odmeven primer s področja gospodarskega prava, kateremu so sledila zanimiva vprašanja in razprava vseh udeležencev, nato pa še druženje in povezovanje ob kavi in pecivu.

Sledila je karierna delavnica podjetja Deloitte, ki se je začela s pozdravom partnerja Mitja Kumarja in krajšo predstavitvijo družbe in oddelka poslovnega svetovanja s strani višjega menedžerja Lana Filipiča, dolgoletnega člana Društva VTIS. Vodenje drugega, interaktivnega, dela delavnice sta prevzela višja svetovalca Ambrož Homar in Aja Ropret Knez. Za ogrevanje sta začela z dvema skupinskima nalogama, sledila je daljša študija primera, katero so udeleženci reševali v skupinah. Prek reševanja tipičnega poslovnega problema (t.i. “case study”) so udeleženci tako pobliže spoznali delo v poslovnem svetovanju, prek pogovorov z direktorjem kadrovske službe za jadransko regijo pa tudi, kako se do takšne zaposlitve pride.

Karierni dan se je zaključil na podjetju A.T. Kearney, kamor je prišlo okrog 20 članov društva. Večer je bil namenjen sproščeni predstavitvi tako A.T. Kearney-ja kot udeležencev. Prisotnim so skušali odgovoriti na vsa vprašanja o podjetju, poslovnem svetovanju nasploh in o konzultantih, ki so v podjetju zaposleni. Zatem so se prisotni posvetili delavnici na temo priprave učinkovitih CV-jev in motivacijskih pisem. Glavne točke delavnice so se dotaknile namena pisanja življenjepisa in motivacijskega pisma, ključnih elementov, nasvetov kako izstopati in praktičnih primerov. Tako so udeleženci dobili vpogled v to, kaj delodajalci iščejo pri kandidatih in s čim jih najbolj prepričajo.

Karierni dan v društvu glede na obisk in podana mnenja udeleženih ocenjujemo kot zelo uspešen. Že v lanskem letu so sodelujoča podjetja najela več kot 10 udeležencev kariernega dneva in prepričani smo, da se bodo tudi letos iz navezanih stikov rodila nova poslovna sodelovanja in zaposlitve.