Društvo VTIS sodelovalo na okrogli mizi v Bruslju

6. 6. 2017 je Društvo VTIS  z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Kraljevini Belgiji sodelovalo pri okrogli mizi “Slovenci v tujini: stiki z domovino in prenos izkušenj”. Na okrogli mizi, pri kateri je aktivno sodelovala tudi dr. Aleksandra Pivec, predstavnica Urada Vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, in jo je vodil Jean-Pierre Vonarb, se je razpravljalo o stikih Slovencev, ki živijo v Beneluxu, z domovino. Dr. Zvone Štrubelj, vodja pastoralnega centra v Bruslju, je predstavil življenje in delovanje Primoža Trubarja in povlekel nekaj vzporednic ter smernic pri delovanju Slovencev v tujini v današnjem času. Predsednik društva SloLux Emil Kos, je izpostavil probleme pri povezovanju in sodelovanju v Luksemburgu živečih Slovencev z domovino, Dr. Sebastjan Glinšek pa je izpostavil svoje izkušnje s sodelovanjem z domovino v okviru delovanja v raziskovalnih sferah ter predstavil aktivnosti Drustva VTIS. Po končanih predstavitvah je sledila interakcija z občinstvom, med katerimi so bili tudi Ivo Vajgl, evropski poslanec, ter predstavniki slovenskih društev v Belgiji. Dogodek se je zaključil v sproščenem vzdušju ob zakuski s slovenskim vinom in jedmi.