Četrto srečanje Društva VTIS v New Yorku

Društvo VTIS je v soboto, 18. novembra 2017, pripravilo že četrto srečanje iz serije “VTIS New York: Slovensko znanje v svetu”, ki je potekalo v New Yorku. Zbralo se je skoraj 30 udeležencev, in sicer slovenskih raziskovalcev, akademikov, študentov, zaposlenih v gospodarstvu, medijih in ostalih sektorjih ter ostalih, ki jih zanima raziskovalno delo slovenskih strokovnjakov v ZDA.

Navzoče je najprej pozdravil Igor Cesarec, doktorski raziskovalec na New York University ter predsednik Društva VTIS, in poudaril pomen predstavljanja raziskovalnega dela slovenskih strokovnjakov širši javnosti. Prav tako je opisal delo Društva VTIS, ki služi kot platforma za spoznavanje, povezovanje in sodelovanje v tujini izobraženih Slovencev in hkrati predstavlja njihove interese ter spodbuja krepitev vezi med Slovenci v tujini in Slovenijo. Program je vodila in povezovala Lina Dmitrovič, članica upravnega odbora Društva VTIS.

Svoja raziskovanja je sprva predstavil Dr. Jaka Čemažar, raziskovalec v biotehnološkem start-up podjetju RenBio, ki je na kratko opisal genske terapije z elektroporacijo, ki spada v novo generacijo zdravljenja z monoklonskimi protitelesi in se uporablja za zdravljenje različnih bolezni kot so gripa, HIV in določene vrste raka. Nato je svoje raziskovalno delo na področju inflacijske negotovosti in dolarizacije premoženja na optimalno določanje cen s strani podjetij, predstavil Dr. Andres Drenik.

Sledil je glasbeni interval: mladi in talentirani Jan Kus, je s svojo jazz zasedbo Jan Kus and Slavo-Rican Assembly prijetno popestril naše druženje. Nina Flerin nam je predstavila svoje raziskovalno delo, ki se osredotoča na latentno infekcijo z virusom HIV in imunologijo T celic. Kot zadnja je svoje delo na področju psihologije predstavila Dr. Natalie Kacinik, profesorica psihologije na Brooklyn College in na Graduate Center of the City University of New York (CUNY).

Predstavitvam je sledil sprejem in mreženje, kjer so udeleženci dobili priložnost, da se z govorci pogovorijo o podrobnostih njihovih raziskovanj in med seboj navežejo stike.